Counseling

Counseling is in Nederland een begrip in opkomst. Wanneer we naar Amerika of Engeland kijken dan is dit een dienstverlening waarbij niemand ervan opkijkt als je zegt dat je een afspraak hebt bij je counselor. Daar wordt counseling in hele grote getale ingezet om een uurtje met een onafhankelijk persoon je dagelijkse bezigheden te bespreken. De counselor dient dan voor het overgrote deel als luisterend oor. Iemand die echt even voor jou tijd vrij heeft gemaakt en die je soms op geheel eigen werkwijze je voorziet van nieuwe inzichten. Dit alles laagdrempelig waarbij je het verloop van het gesprek zelf bepaalt. Je houdt te allen tijde de regie in handen.

Counseling wordt in Nederland toegepast in veel verschillende disciplines. Het begint ook bij een luisterend oor maar heeft bandbreedte tot aan samenwerking in een disciplinair team. Dit laatste is een team van deskundigen die in de psychische hulpverlening de zorgverlening biedt. Wanneer een counselor psychische klachten behandelt dan zijn dit in veel gevallen de lichtere vorm van klachten. Bij zwaardere vormen wordt veelal doorverwezen naar de huisarts of een instelling voor psychische hulpverlening.

Je kunt met de meest voor de hand liggende vragen bij een counselor terecht.

  • Studiekeuze
  • Relatieproblemen
  • Loopbaan
  • Conflicten
  • Stress
  • Overbelasting, het ervaren van teveel druk

Bovenstaand zijn enkele voorbeelden die we in de counselinggesprekken tegenkomen. Uiteindelijk geldt dat je elke hulpvraag waar jezelf niet goed uitkomt, voor kunt leggen aan een counselor. In de meeste gevallen kan de counselor je begeleiden om tot een antwoord, oplossing of beslissing te komen.

De werkwijze van de counselor wijkt sterk af van het coachen. Er worden geen vaste modellen of processen gevolgd. De counselor helpt je eerst bij het inzichtelijk brengen van de gehele situatie. Wanneer deze in beeld is, zal de counselor je helpen om doelen te formuleren. Deze doelen zullen tot uitwerking hebben dat je de situatie weer onder controle hebt, een oplossing voor handen hebt of beslissingen kunt nemen. Belangrijk hierin is dat je aan het denken wordt gezet en zelf tot mogelijkheden, oplossingen en beslissingen komt. In dit proces ontwikkel je, voor jezelf een tool of methode welke in veel gevallen ook in andere (toekomstige) situaties toegepast kan worden. De leercurve van counseling is groter dan bij coaching. Dit is dan ook de kracht van counseling!

Dit in tegenstelling tot coaching waarbij de coach je een ontwikkeling aanleert en het leertraject vormgeeft. Tevens is een belangrijk verschil dat de coach tot doel heeft om snel tot een resultaat te komen.

Wij dagen je graag uit om de eerste stap te zetten!

Wij zijn pas tevreden als u met een grote glimlach van ons afscheid neemt!
De mens zien groeien  is waar wij heel gelukkig van worden.